Dj service in La Brugeoise (Brugge) voor het event SkyAir launch Daikin in opdracht voor Geoffrey Van Hulle (True – Event & meeting Designers)
Music by Dj Yargo

La Brugeoise

La Brugeoise is een nieuwe en unieke eventlocatie, strategisch gelegen aan het station van Brugge, tussen de E-40 autosnelweg en het historische centrum. De oude fabriekspanden behoren toe tot het weinig bewaarde industriële erfgoed van begin 1900 in Vlaanderen en hebben daarom een unieke uitstraling voor iedereen die er een evenement, seminarie, tentoonstelling, beurs of bedrijfsfeest organiseert.

Door onze jarenlange ervaring in de evenementenbranche is dit historische pand volledig uitgerust met een doordachte en zeer uitgebreide technische infrastructuur.
De lounge area ‘parterre’ is meer dan 1000 m² groot. De turbinezaal op het open verdiep telt 800 m². En de backstage tot slot 750 m² met onder andere 4 uitgeruste artiestenloges, 7 break-out rooms, ruimte voor productie, een aparte ingang en uitgeruste ruimtes voor de cateraars.

Temidden de groene omgeving biedt onze aangelegde parking plaats voor 400 wagens, met aansluitend een extra 400 plaatsen. De perfecte toegankelijkheid en dit unieke historische kader zijn voor zowel de organisator en technici als de genodigden of bezoekers de belangrijkste troeven voor een geslaagde  en vlotte organisatie.

Historiek

La Brugeoise is ontstaan uit het initiatief van Joseph De Jaegher (1818-1888) die circa 1851 een ijzerhandel heeft op de Burg in Brugge.
In 1855 wordt deze winkel uitgebreid tot ijzergieterij “Ateliers J. De Jaegher”, gelegen in de Raamstraat en wordt nog vóór het einde van de eeuw één van de grootste metaalbedrijven van het land.

In 1891 fusioneert de gieterij met een zusterbedrijf uit de nabijgelegen Gieterijstraat “Usines Ferdinand Feldhaus” en werkt verder onder de naam “S.A. Ateliers de Construction, Forges et Aciéries de Bruges”. Rond de eeuwwisseling wordt uitgekeken naar een geschikte, ruimere vestigingsplaats buiten de stadskern. De site naast het kanaal Gent-Oostende, waar toen reeds plannen bestonden voor een moderne spoorwegverbinding, wordt uitgekozen. In 1905 al zijn zowel de kantoorgebouwen als de werkplaatsen gebouwd. De fabriek floreert onder de naam “N.V. La Brugeoise” en biedt werk aan 1500 werknemers.

 De elektriciteitscentrale of turbinezaal is gebouwd in 1912 cf. datering in het boogveld   van een benedenvenster van de voorgevel. Baksteenbouw onder zadeldak bedekt met platen. Mogelijk gebouwd naar een ontwerp van de Brugse architect Etienne Timmery of Oscar De Breuck. Eclectische geveluitwerking die refereert aan de Brugse architectuur o.m. voorgevel afgewerkt met kantelen en boogfriezen, en door segment- en rondboogopeningen doorbroken gevelvlakken.

De centrale is binnenin decoratief afgewerkt met bepleisterde wanden met spitsboogfriezen van verschillende grootte, geglazuurde tegels, muurplinten in groene faience en een tegelvloer met bloemmotief. Een gietijzeren trap leidt naar een plateau op gietijzeren zuilen waar een deel van de technische installatie (turbines en compressoren) is bewaard. Stalen dakspant wellicht afgeleid van het in de 19de eeuw populaire Polonceautype.

In 1913 volgt een fusie met “Parmentier, Nicaise en Delcuve” uit La Louvière. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het bedrijf ingeschakeld in de Duitse wagenproductie en op het einde van de oorlog zijn zowel het machinepark als de gebouwen zwaar beschadigd.
Tijdens de wederopbouw krijgt het bedrijf belangrijke opdrachten en verwerft ook internationaal een belangrijke faam, voornamelijk in de constructie van spoorwegmateriaal.

 In 1956 en 1977 volgen nog twee fusies en sinds 1991 is het bedrijf een afdeling van Bombardier-Eurorail. De bedrijfsgebouwen werden in 1999 beschermd als monument. Voor voetgangers en fietsers is de site toegankelijk via een brug over het kanaal Gent-Oostende, die uitkomt op de Baron Ruzettelaan.

 In 2010 wordt de site ingericht als evenementenlocatie, dankzij de strategische ligging en zijn uniek karakter, is dit beschermd industriël erfgoed een uitzondere locatie voor het inrichten van cultuurmanifestaties, seminaries, incentives, teambuildings en andere evenementen.

La Brugeoise
Vaartdijkstraat 5
8000 Brugge
BE 0822 308 788

T +32 51 58 10 10
E www.labrugeoise.com
Facebook